Bronnen Heemkundekring 5-6

Heemkundekring Vehchele is een groep van mensen die het interessant vinden om met de geschiedenis van Veghel bezig te zijn. Ze speuren in de grond, op oude kaarten, foto’s en in boeken hoe de mensen vroeger in dit dorp aan de Aa leefden, woonden en werkten.
Wat ze ontdekken over Veghel wordt zorgvuldig bewaard en opgeslagen, zodat andere mensen daar informatie uit kunnen halen.
Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Veghel is de aanleg van de Zuid-Willemsvaart en de eerste haven in 1825. Het kanaal en de haven hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van bedrijven in Veghel. Vanaf die tijd konden schepen grote hoeveelheden goederen aan- en afvoeren. Een van de bedrijven die daar volop gebruik van gemaakt heeft is de C.H.V.
Zij bouwden aan de haven een van de eerste fabrieken in Veghel en die werden alsmaar groter.
Die fabrieken zorgden voor veel werkgelegenheid. Al die mensen moesten een huis hebben om te wonen. Zo kwamen er nieuwe woonwijken.
Het veevoer dat in de fabrieken gemaakt werd ging naar de boeren in de omgeving. Nu die niet meer alle voer zelf hoefden te maken, konden ze meer dieren gaan houden. De CHV ging ook kunstmest en landbouwmachines verkopen. Zo werd de CHV voor Veghel en omgeving een belangrijke motor voor verdere ontwikkeling.
Op de site van heemkundekring Vehchele kun je informatie vinden over die ontwikkelingen:

http://vehchele.nl/educatie-plein-23.html

 

In de jubileumboeken van de CHV vind je historische verhalen en foto’s:

 

http://www.vehchele.nl/uploads/images/CHV/50_jaar_CHV[1].pdf

http://www.vehchele.nl/uploads/images/CHV/75_jaar_CHV[1].pdf

Reacties zijn afgesloten.