Tools


Digitale gereedschapskist

toolbox2Kinderen willen graag presenteren en een presentatie maken dat doe je “nou eenmaal” in PowerPoint. Hieronder beschrijven we enkele presentatietools waarmee een ander soort digitale presentatie te maken is. PowerPoint is natuurlijk mooi, maar het wordt ook wel wat “gewoon”. Tijd voor wat anders, dus. Ook vinden we, dat kinderen eigenlijk vaardig moeten worden met andere digitale technieken dan “tekstverwerken”. Daarom staan hieronder handreikingen om de drie tools Paint.NET (voor beeldbewerking), MovieMaker (voor videobewerking) en Audacity (voor geluidbewerking) in je groep te introduceren. Het vraagt wat digitale handigheid, maar je zult zien, dat het mooiere presentaties oplevert waar bovendien meer eigen materiaal in staat. Kopiëren en plakken worden vervangen door eigen creatieve oplossingen!

Op de site reisgids digitaalleermateriaal staan nog veel meer bruikbare suggesties.koffer

Mindmaps

Bij veel projecten, zeker bij onderzoekend leren, is het maken van een mindmap een slimme starthulp. Dat kan op papier, maar via deze link kom je in een online-programma (wel in het Engels…) waarmee de kinderen heel gemakkelijk een mindmap kunnen maken. Hier staat en mooi stappenplan om mindmaps te introduceren.

Handleiding Mindmaps maken

 

MovieMaker

MovieMaker is een programma om video-bestanden die opgenomen met een camera of telefoon te bewerken. Het is uiteraard geen professioneel pakkmoviemet, maar er zijn heel mooie resultaten mee te verkrijgen. Op elke “Windows”-computer kun je het programma gratis installeren. Vaak zal het er zelfs al opstaan. Zo niet dan is het hier op te halen. Hieronder staat een link naar een handleiding uit “Computer Totaal”, die voor een groep 7-8 leerling wel te begrijpen is, maar toch vooral bedoeld is om zelf een en ander over het programma te leren.

moviemakerCT

 

Video-bestanden converteren

Soms komen kinderen met video-opnames aan, die niet in MovieMaker te bewerken lijken. Met AVC (Any Video Converter) kun je bijna elke avcvideo-formaat omzetten naar WMV of MP4, welke bestanden altijd in MovieMaker te importeren zijn. Hieronder staat een Engelstalige handleiding. Het programma kun je downloaden via http://www.any-video-converter.com/products/for_video_free/.

How-to-Convert-Video-Files

Geluid opnemen en bewerken

auda

Met een cassetterecorder en een microfoontje kon dat zo gemakkelijk, een interview opnemen of een heel radioprogramma maken… Met een computer, een ingebouwde of losse microfoon en het programma Audacity kan dat net zo gemakkelijk en nog een stuk mooier ook! Het is ook mogelijk opnames die gemaakt zijn met de mobiele telefoon te bewerken met Audacity. Lees de bijgaande handleiding en download het programma op http://audacity.sourceforge.net/download/?lang=nl

Audio bewerken met Audacity

Photostory

Nog een andere manier om met plaatjes en tekst te presenteren… PhotoStory

Verhalen vertellen met Photo Story nieuwe stijl Handleiding Photo

StoryVerhalen vertellen met Photo Story nieuwe stijl

 

Presentatie-tools, anders dan PowerPoint

Veel kinderen kiezen als ze een digitale presentatie gaan maken voor PowerPoint. Ze kennen Word en PowerPoint lijkt daar in principe wel op. Er zijn echter leukere en inter-actievere tools. Een rijtje voorbeelden, klik op de regel voor meer informatie.

GLOGSTER; de kinderen maken een soort interactieve posters op het beeldscherm.

Hoe voeg je een YouTube filmpje toe in een PowerPoint presentatie

MIndmaps maken met Popplet

Online flyers maken met Smore

Videoclip maken met Animoto

Zo maak je een miniboekje op Picozone

handleiding Prezi mooier dan PowerPoint

Nieuw eind 2014: Sway (je hebt er wel een Microsoft account voor nodig… online-handleiding in het Engels)

sway2

Paint.NET

paintnet

“Photoshoppen” is zo langzamerhand een ingeburgerd werkwoord. Kinderen willen dat ook graag proberen, maar het standaard beeldbewerkings-programma in Windows is daarvoor veel te beperkt. Gelukkig is op getpaint.net een moderne versie te downloaden, die bijna evenveel kan als het grote dure Photoshop. Het kost wel wat oefening om mooie resultaten te krijgen, maar je zult zien, dat de kinderen er snel weg mee weten. Leer ze vooral werken “in lagen”! In bijgaande handleidingen staat ee.e.a uitgelegd en voorgedaan. Op YouTube zijn ook heel wat video-tutorials te vinden over Paint.NET.

intro in paint.net

paint.net_2_CT

opdrachten_paint.net_1

Reacties zijn afgesloten.